Лук в історії… і в кімнатних іграх

 

Андрій Синюк,

учень 8-Б класу

Шумської ЗОШ №1

 

 

 

Лук – один з найдавніших видів зброї дальнього бою. Він неодноразово згаданий в історичних книгах Біблії, міфах, легендах та переказах.  З дитинства ми читаємо історії про Робін Гуда, Чорну стрілу… В українській історії лук теж відіграв чималу роль. Юнак-киянин убив стрілою печенізького вельможу – і спинив облогу Києва. У битві під Шумськом 1233 року перемогу волинським князям принесли сила та витривалість піших полків та уміння й спритність волинських лучників. Данилів, Стіжок, Кременець, Холм витримали облогу Батиєвих туменів не в останню чергу завдяки умілим лучникам, що захищали підходи до фортечних стін.

Останнє слово у воєнній історії Європи луки сказали… наприкінці Наполеонівських війн, у Лейпцігській битві. Втім, є інформація що британські сили спеціального призначення та шпигунські спецслужби і досі використовують метальну зброю. Досвід Робін Гуда не забутий і в добу Джеймса Бонда.

Проте лук може бути не тільки зброєю, мисливським чи спортивним знаряддям. Його можна використати і для цікавого дозвілля. Скажімо, стрільба в ціль може стати цікавою розвагою для гостей на вашому дні народження. І навіть не обов’язково мати справжній спортивний лук та стрільбище під відкритим небом. Організувати турнір лучників можна навіть… у власній кімнаті. Ваші гості забудуть про стрілялки в інтернеті і забавки в планшетах і смартфонах. До того ж, спортивна стрільба з лука покращує зір, виробляє координацію рухів… і навіть логіку.

Найпростіший лук для маленьких Робін Гудів можна зробити із кулінарних бамбукових паличок. Треба взяти чотири палички. Скріпити попарно (одна паралельно одній) ізоляційною стрічкою. Скріпити пари паличок  послідовно, утворивши дугу лука. Зробити тятиву з капронової нитки. Закріпити її на дузі лука тією таки ізоляційною стрічкою.

Стріли виготовляємо з тих же бамбукових паличок. Стабілізатори варто зробити з паперу. А от врівноважити стабілізатор краще кулькою з пластиліну. Адже бамбукова паличка пробиває півтора міліметровий картон і може бути небезпечною при необережному поводженні. Пластиліновий наконечник убезпечить юних лучників від неприємностей.

Гарною основою для мішені буде картонна коробка з-під взуття, або пластівців. На одну зі стінок наклеюємо скотчем аркуш паперу із десятьма концентричними колами з «десяткою» у центральному колі. Стріляти варто з відстані 2-3 метри п’ятьма стрілами для кожного учасника. Переможцем стає той, чиї стріли «ляжуть» найближче до центра мішені, набравши найбільше очок.

Увага! Учасникам змагань НЕ МОЖНА націлювати лук з натягнутою тятивою і накладеною стрілою на присутніх в кімнаті людей (особливо – дітей), або домашніх тварин. Стріляти можна тільки в мішень, попередньо переконавшись, що біля неї та поза нею немає людей чи звірят.

Зробити лук для змагань на дальніх дистанціях під відкритим небом – теж не вельми складно. Про це йтиметься в наступних статтях. Втім і забави в кімнаті луком не обмежуються. Вже зовсім скоро я напишу про те, як виготовити для змагань в чотирьох стінах моделі не менш давнього і цікавого мисливського знаряддя – бумеранга!       

Поділись