Батьки і дітки: інструкція з виживання

Кожень день життя в одній хаті з підлітком додає адреналіну та різних емоцій: від розпачу і повної розгубленості, до захоплення та зачудування і « коли ж встигла так вирости?».

“Ненавиджу читати книжки – це тупо і нудно!”

« Звідки це ?!! Чому тупо, чому не можна відкласти телефон і почитати ?.. Чому нудно ??? »

А через декілька днів :

– Мені треба зробити нігті або хоча б купити накладні.

« Для чого???»

“Бо без нігтів мене ніхто не поважає, в класі вже всі мають, може тоді перестануть на мене прозиватися і почнуть поважати!”

Стоп.

Дитині ще нема повних 12 років, а вже в голову лізе всяка дурня. Колись від від різних страхів, духів і життєвих негараздів нас  порятували  « Терапевтичні казки » М. Моліцкої, то тут справи набули зовсім інших обрисів. Перше, що хотілося зробити,то кинутись шукати психотерапевта і собі, і дочці. Але до нас така цивілізація, нажаль, поки що не дійшла, але прийшла смс… від видавництва Старого Лева, про безкоштовну доставку книг. І серед запропонованих текстів -«7 звичок високоефективного підлітка » (

Кові, Шон.

Сім звичок високоефективних підлітків : путівник підлітка до успіху : пер. з англ. / Шон Кові; Пер. Ростислав Паранько.– Львів : Вид-во Старого Лева, 2015). Гарний яскравий підлітковий дизайн книги додав впевненості, що це якраз те, що треба.

Якби я писала рекламний текст на замовлення видавництва, його можна було б завершити на тому, що ми книжечку прочитали і все в нас стало гаразд, навіть краще як було.

Але, на сьогоднішній день книгу прочитала тільки я, хоча і донька почала читати і за порадою автора навіть на деякий час заховала її від мами ))) Але поки що бажання обмінюватись «привітами» у Вайбері, “фотками нохтів” в Інстаграмі сильніше за бажання читати.

  Але в мене з’явилось нестримне бажання, щоб про цю книжку дізналось якомога більше людей в яких є діти підліткового віку, ті хто працює з підлітками, хто сам і є той загадковий підліток.

 Враження від книжки дуже насиченні. Захоплюють реальні життєві історії тих таки підлітків, які демонструють як люди запросто можуть опинитися в халепі і як н просто буває з неї вибратись, захоплюють історії реальних хлопців і дівчат , які вдало користуються « сімома звичками» і це змінило їхнє життя в позитивну сторону. І нехай не насторожує вас те , що за приклад взяті в основному історії американських дітей, адже проблеми практично у всіх однакові. Якщо ви зараз це читаєте, то напевно  теж переймаєтесь тим як налагодити контакт з донькою чи сином, хвилюєтесь про їхнє навчання в школі, про перші стосунки про майбутній вибір професії, про здійснення задумів, мрій, планів ну і звичайно як вберегти чадо від необдуманих кроків, різних небезпек які чатують повсюдно. Ви тільки переймаєтесь, а вони цим вже живуть. Якраз це основні теми, які з великою майстерністю в доступній, живій манері спілкування висвітлюються в книзі. Наш власний досвід не завжди спрацьовує, адже наша юність не проходила в такому шаленому темпі смартфонів, інтернету, вседоступності. Памятаю, як десь теж приблизно у дванадцять років хотіла магнітофон на що бабуся мені відповіла «Це розкіш і ми не можемо зараз собі це дозволити».

Кожень день в голову приходять якісь нові ідеї, плани на майбутнє і тільки прочитавши книгу я нарешті зрозуміла, як

вибрати з них найкращі і як реалізувати їх, виявляється все дуже просто варто лише « тримати пульт від власного життя в своїх руках».

Крім історій, власних роздумів та досвіду автора, книга сповнена влучними цитатами, малюнками та практичною сторіночкою «Кроки немовляти» на якій треба коротенько щось записати, зробити щось невеличке , але дуже потрібне для особистого зростання.

Не знаю, правда чи варто її читати особам до 14 років, але в наш час діти стрімко і прогресивно розвиваються. Питання, по типу що таке «секс» починають з’являтися вже в десятирічних,тож якщо ви вже хоч коротенько говорили з підлітком про «ЦЕ», то сміливо можете вручити йому книгу. Знову ж таки реальні історії підлітків на ЦЮ тему, реальні 50 пунктів « тобі ще не можна вступати в статеві стосунки, якщо…».

Скажу чесно, хоч давно вже не підліток, але з книги взяла багато для себе. Тут немає нудних психологічних практик, намагання зробити з людини зазомбованого мутанта, натомість є добрий мудрий порадник, який дозволить вам впорядкувати своє життя : сформувати свою місію, розкрити таланти, побороти комплекси, навчить як розуміти інших, співпрацювати і досягати результатів ну і звичайно в цій круговерті не загубити і не забути себе. « Завжди будь першосортним собою, а не другосортним кимось іншим.» Джуді Гарленд, співачка і акторка. ( Цитата з книги 7 Звичок, ст.38 )

Дуже потішив розділ “Сім звичок високоДефективних підлітків” – я з жахом помітила, що до них належить те чого частково вчили мене і до чого періодично додумувалась сама, от як наприклад «Житя – люта боротьба, іди по трупах. Живи цією миттю. Не турбуйся про наслідки. Пливи за течією…»  Тепер розумію, чому не всі задуми вдавалися, чому робилося стільки помилок. Думаю, що якби прочитала цю книжку в свої 15, то зараз вже точно була б міністром охорони здоров’я ну або хоча б заступником з питань охорони материнства та дитинства.

Не буду  відкривати всіх секретів, скажу тільки,

 що книга варта того щоб її прочитали, адже як видно з сторінки подяк до роботи над нею долучилися сотні людей. Можливо саме тому вона стала таким практичним та універсальним порадником,книгою здатною розвивати і примножувати особисті перемоги та відсікати невдачі. « Сім звичок високоефективних підлітків » Шона Кові варто прочитати, перечитати і зрозуміти. Не гарантую, що все одразу ж перевернеться з голови на ноги, але завдяки невеличкому зусиллю, ви точно перестанете нарікати на «погане життя».

Рекомендую книгу, в першу чергу, тим батькам в яких  вже є діти підліткового віку і які збилися з думок, як налагодити з ними контакт, так і тим в кого вони от – от почнуться.

Олеся ТИВОНЮК

Поділись