Мирослав ЗАГОРСЬКИЙ: «Заробляємо на вирощуванні равликів» (конспект лекції, прочитаної 11 жовтня 2018 року в Кременці)

     З чого почати равликовий бізнес: а) чому саме малий сімейний бізнес? – Розведення равликів не вимагає дорогої техніки та коштовного обладнання, які тягнуть за собою необхідність великих об’ємів виробництва, щоб розкласти суму інвестицій на якомога більшу кількість одиниць продукції. Для вирощування равликів найпотрібніші саме робочі руки. Цей бізнес зараз переходить до нас з кількох […]

Читати →

Нові підходи в ландшафтному дизайні при озелененні присадибної ділянки

Іван ГУЦАЛО, завідувач лабораторії ландшафтного дизайну Кременецького ботанічного саду       У зв’язку зі стійким розвитком міст все більше відчувається дефіцит об’єктів із природним середовищем. У результаті тотальної урбанізації комп’ютеризація міста дедалі частіше відриває людину від природного середовища, до якого вона була пристосована протягом сторіч. У містах житлові, громадські та промислові будівлі займають все […]

Читати →

Нові пряно-ароматичні культури та їх використання

Олена МЕЛЬНИЧУК, завідувач відділу лікарських рослин та нових культур Кременецького ботанічного саду   Прянощі – продукт виключно рослинного походження, проте цей термін часто плутають зі спеціями, приправами або  просто запашними  речовинами. Однак усі пряно-ароматичні рослини об’єднує та роль, яку вони відіграють у кулінарії, і в цьому їхня справжня цінність.  Існує така версія, що людина почала […]

Читати →

Плодові культури Волині та Поділля. Добір кращих видів і сортів. Компонування при висаджуванні. Догляд і захист.

Микола КУБІНСЬКИЙ, завідувач відділу акліматизації плодово-ягідних культур  Кременецького ботанічного саду     Важливість споживання продуктів садівництва з давніх-давен відзначали такі видатні особистості, як Теофраст, Гіпократ та ін. На сьогодні медичною нормою споживання плодів та ягід вважається 83 кг в рік на одну людину. Рівень виробництва свіжих плодів та ягід в Україні сягає 40 кг в […]

Читати →

Садівництво як пріоритет розвитку сільського господарства

Юлія БОНДЮЧНА, член Національної спілки письменників України, провідний фахівець сектора екологічної освіти Кременецького ботанічного саду     За природним потенціалом Україна має значні переваги перед європейськими державами для влаштування промислового садівництва. Однак, як писав український помолог Лев Платонович Симиренко сотню літ тому, “Гарна садовина досі не є продуктом постійного споживання населенням і, окрім хіба що літа, […]

Читати →

Для доставки вантажу

  Сю жалібну й печальну картину можна спостерігати по містечках районного значення практично кожного вересня. З приміських городів тягнуться колони спішених велосипедистів, котрі штовхають своїх залізних шкапин,  навантажених чотирма мішками з картоплею чи іншою городиною: один на задньому багажнику, один на педальному вузлі, один – поперек рами, а четвертий – спертий на кермо. Втім, часом […]

Читати →

Гібрид вола і трепетної лані (трактат з циклу “Пожиточна політехніка” від Сергія Синюка)

  Вступ У країнах, економіки яких перебувають у стані далекому від нормального, громадянам часто не по силах утримувати парк машин, які могли б повноцінно задовільняти всю гаму потреб сімейства у транспортних,  сільськогосподарських, підйомних та інших операціях.  У таких випадках спершу аматори технічної творчості, а потім і професійні конструктори  як правило рано чи пізно пробують розширити […]

Читати →

Нові підходи в ландшафтному дизайні при озелененні присадибної ділянки

У зв’язку зі стійким розвитком міст все більше відчувається дефіцит об’єктів із природним середовищем. У результаті тотальної урбанізації комп’ютеризація міста дедалі частіше відриває людину від природного середовища, до якого вона була пристосована протягом сторіч. У містах житлові, громадські та промислові будівлі займають все більшу частину територій, у зв’язку з чим погіршуються екологічні та естетичні характеристики […]

Читати →

Нові пряно-ароматичні культури та їх використання

Прянощі – продукт виключно рослинного походження, проте цей термін часто плутають зі спеціями, приправами або  просто запашними  речовинами. Однак усі пряно-ароматичні рослини об’єднує та роль, яку вони відіграють у кулінарії, і в цьому їхня справжня цінність.  Існує така версія, що людина почала використовувати пряно-ароматичні рослини в їжу раніше, ніж сіль, хоча знайшли своє застосування в […]

Читати →

Плодові культури Волині та Поділля.

Добір кращих видів і сортів. Компонування при висаджуванні. Догляд і захист.   Важливість споживання продуктів садівництва з давніх-давен відзначали такі видатні особистості, як Теофраст, Гіпократ та ін. На сьогодні медичною нормою споживання плодів та ягід вважається 83 кг в рік на одну людину. Рівень виробництва свіжих плодів та ягід в Україні сягає 40 кг в […]

Читати →