СОСНІВКА ФЕСТИВАЛЬНА

Віра Олеш

     Якось мені до рук потрапив путівник для туристів, які мандрують Львівщиною, виданий … Не буду називати, ким, бо маю надію, що буде перевидання… Дуже втішив той факт, що серед багатьох населених пунктів нашої області, які рекомендується відвідати потенційному мандрівнику, була зазначена і наша Соснівка. Розгорнула я цей путівничок, щоб прочитати, що ж цікавого подають про одне з наймолодших міст України…

         Ех, інформація про Соснівку з рубрики “не лізь, бо вб’є!”. Написала листа “творцям шедевру”, але відповіді не дочекалась. Відправилась на зустріч-презентацію малих туристичних міст. Там розповіла про наболіле. Представники, що відповідають за це видання, обіцяли виправити ситуацію… Вірю, що перевидання матиме інший зміст щодо Соснівки…

         Та, судіть самі, який турист поїде у місцину, де головною краєзнавчою родзинкою є – увага! – збагачувальна фабрика і фабрика з виготовлення вікон?! Він тікати буде!

         Чи нема в упорядників цього туристичного путівника зв’язку з Соснівкою? Чи нема бажання, щоб запитати:

         – Агов, люди! Що там маєте для волоцюг? Чим можете потішити?..

 

         Відчуваю серйозний обов’язок відповісти фахівцям з питань туризму на Львівщині, а, головне, усім туристам, які могли би завітати до нас у будь-який час, бо маємо для них розмаїті родзинки! Радо обираю для своєї розповіді сторінки чудового альманаху “Солокія”.

         Зупинюсь на фестивалях, які відбуваються у Соснівці, бо туристи, зазвичай, полюбляють відвідувати фестивалі. Забігаючи наперед,  скажу, що всі фестивалі у Соснівці проходять за підтримки і сприяння Соснівської міської ради, активних і свідомих депутатів,  громадських діячів, педагогів, бібліотекарів. Велика лепта належить Соснівському осередку Союзу Українок.

         Найбільше фестивалів організовує у Соснівці БФ “Еко-милосердя” – організація, що займається вихованням дітей та молоді через велотуризм, розмаїті духовно-просвітницько-культурні заходи… Та про все за порядком…

 

         Фестивальний рух в Україні останні років 5 дуже популярний, але перший фестиваль у нашому містечку пройшов ще тоді, коли фестивалили тільки кілька великих міст. То був 2007-ий рік. Благодійний фонд “Еко-милосердя” організував і успішно провів Фестиваль української духовної творчості “Краса Душі”. Фестиваль покликаний згуртувати творчий потенціал нашого народу і показати його світові. До сьогоднішнього дня пройшло 7 таких свят. На Фестиваль приїжджають як відомі митці та виконавці, так і аматори, які на цьому святі творчості мають змогу показати свої твори, презентувати їх.

         У Фестивалі “Краса Душі” беруть участь співаки, художники, письменники, гончарі, вишивальниці… Один з Фестивалів вже мав статус міжнародного, бо у Соснівку завітав чудовий хор Фундації АVЕ з Польщі.

         Ідея фестивалю і колосальна робота з його організації та проведення належить президентові БФ “Еко-милосердя” Павлові Савчуку.

 

         Одразу за “Красою Душі”, у січні 2008 року, в Соснівці з’явився ще один гарний фестиваль “Різдвяна Зірка”, який популяризує наші віншування, колядки та щедрівки. Організовує це свято Українська греко-католицька церква Святих Верховних Апостолів Петра і Павла і її настоятель Зеновій Буньо. Фестиваль триває і обіцяє довго звучати, адже беруть участь у ньому чудові хори з УГКЦ нашого краю. Такого яскравого і потужного звучання різдвяних пісень вже звично чекають соснівчани і гості міста. Фестиваль “Різдвяна Зірка” є дуже гарним і душевним завершенням святкового різдвяного циклу.

 

         Молодіжний фестиваль “СОСНА-ФЕСТ” вже кілька років – з 2012 – збирає яскраву талановиту молодь у міському парку Соснівки в літній час. Працюють митці-умільці на локаціях, проводять майстер-класи, а в цей час на сцені звучить музика від розмаїтих виконавців, що їдуть до нас з усієї України. Проходить “СОСНА-ФЕСТ” з ініціативи молодіжної організації “Шишка”.

– Сьогодні “СОСНА-ФЕСТ”– фестиваль, що зібрав велику кількість митців усіх напрямів та майстрів художніх ремесел регіону. Це свято творчості включає у себе виставки, майстер-класи, інсталяції та покази, музику, співи і танці, театральні постановки, творчі розваги для дітей та молоді, народні гуляння, забави та конкурси, а також багато смачненького. “СОСНА-ФЕСТ” запрошує на свою сцену музичні колективи та сольних виконавців місцевого та рівня країни, – говорить про фестиваль Олександр Павленко, голова громадської організації “Шишка”.

         До слова, одним з ведучих фестивалю у 2017 році був Іван Маслюк, юнак з ДЦП, який при допомозі друзів здійснив давню мрію — на триколісному спеціальному велосипеді подолав кілька тисяч км до океану!

 

         Має Соснівка ще два фестивалі, організовані Благодійним Фондом “Еко-милосердя”. Вони новенькі-свіженькі, але захопили соснівчан і гостей міста з першого разу! Отже, пройшло вже два Фестивалі авторської пісні та співаної поезії “Лютнева рапсодія” (2017 і 2018рр.), та один Фестиваль колискової пісні “Колисала колисонька-2017”. До організації “…рапсодії” долучився відомий письменник, музикант, дипломант “Червоної рути” Сергій Синюк з Тернопільщини. Головою Фестивалю є соснівський митець Ігор Байор.

         Фестиваль колискової пісні — ніжне, родинне свято, зініційоване осередком Союзу Українок. Очолила фестиваль союзянка, педагог, співачка Марія Савчук.

         Учасниками наших фестивалів є відомі виконавці та місцеві таланти, до нас долучаються митці з інших областей. Це чудові, душевні свята української пісні, які ми радо проводимо для тих, хто любить рідне і родинне, хто береже, примножує і передає далі, для миру і добра в Україні…

 

         Ще однією цікавою і захоплюючою фестивальною подією в Соснівці стала Книжкова Толока-2017, яка обов’язково триватиме і наділі, адже книжковий рух Україною зараз є дуже популярний, дякуючи невтомній популяризаторці Української Книги Любові Хомчак з Миколаєва над Дністром. Книжкові свята щораз, то більше, захоплюють українські міста, особливо на сході нашої держави, але і в Галичині вони стали бажаними. Наше містечко з ініціативи благодійного фонду “Еко-милосердя” має у своєму арсеналі це чудове книжкове дійство.

         Як на невеличку Соснівку, 6 (шість) фестивальних рухів – хіба не цікавинка для туриста? То чому мовчати про них!?

Доїхати в Соснівку легко і – звідусіль! Якщо ваша дорога лежить через Львів, то з АС-2 є маршрут автобуса Львів-Соснівка. Є ще автобуси Львів – Сокаль, Львів – Червоноград, Івано-Франківськ – Ковель, Трускавець – Ковель, які проходять шляхом попри Соснівку. Треба вийти на «соснівському поороті» (водії в курсі!) і пересісти на маршрутку Червоноград – Соснівка. До Соснівки залишається 5км! А потягом з головного залізничного двірця у Львові: Львів – Ковель або Львів – Сокаль. Можна і київським потягом – у Соснівку. Час не називаю, його треба уточнювати, бо бувають зміни!

 

 

 

 

Поділись