Віктор Янкевич: Хто він, «Моцарт із Лемберга»?

Коли я вперше почув про цю книгу, про першу презентацію у Львові, в палаці Потоцьких, в рамках Міжнародного фестивалю класичної музики LvivMozArt, то одразу ж побіг і купив квиток на потяг. Звісно я не міг пропустити таку подію. Звісно я повинен був мати у свої колекції цю книгу з автографом автора. Але найбільш цікаво було дізнатися, що ж поєднує Моцарта зі Львовом. Коли повернувся додому в рідний Кременець, одразу ж відклав все, що читав до цього. Відкрив новопридбану книгу і, скажу чесно, не закривав її поки не прочитав до кінця.

Втім, варто було почати з автора. Богдан Коломійчук – володар Гран-прі міжнародного конкурсу «Коронація слова» за роман «Людвисар. Ігри вельмож», автор історико-авантюрної прози та чудових детективів, український письменник, відомий не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Новий роман, який відрізняється від інших його робіт, вже встиг завоювати серця українців, в тому числі й моє. Пані та панове, сьогодні говоримо про пригодницько-історичний, а місцями й любовний, роман Богдана Коломійчука «Моцарт із Лемберга».

            З перших сторінок я зрозумів, як сильно помилявся думаючи, що мова йде про знаменитого й геніального Вольфганга Амадея Моцарта. Виявляється не тільки він серед Моцартів був віртуозним піаністом і всесвітньо відомим композитором. Його молодший син, Франц Ксавер Моцарт, був не менш талановитим, геніальним і відомим. У п’ять років він виступає на сцені Віденської опери, а вже у чотирнадцять пише свій перший фортепіанний концерт. Та життя молодого Моцарта складається не так вже й легко. На початку книги автор переносить читача у першу половину XIX століття. Відень, місто де народився Франц Ксавер Моцарт, майбутній піаніст, диригент, композитор і педагог. Зараз йому сімнадцять. Він, а разом з ним і ми, читачі, прогулюємося вуличками стародавнього міста. Вперше пробуємо спиртне. Насолоджуємося архітектурою. Разом з тим спостерігаємо конфлікт молодого композитора з матір’ю. Цей конфлікт призводить до того, що Франц приймає пропозицію графа Баворовського і їде до його маєтку, на Галичину, в Підкамінь, давати уроки музики.   По дорозі, на деякий час зупиняється у Львові, тодішній Лемберг. Саме тут він вперше відчуває себе вільним. Ніхто не вказує йому, як жити. Приймати правильні рішення чи помилятися тепер вирішує сам Франц Ксавер. Він на повні груди дихає новим життям і свободою, яку воно дає. Саме у Лемберзі він зустрічає її. Жінку, яка зіграє ключову роль у його житті. Жінку, яка стане єдиним коханням композитора. Жінку, яка ніколи не буде його, бо належить іншому. Жозефіну фон Кавалькабо. Коли Моцарт-молодший, чесно попрацювавши на графа Баворовського, таки покине Підкамінь і поїде до Лемберга, саме ця жінка організує йому перший концерт, який відкриє перед чоловіком нові можливості. Попереду на Франца Ксавера Моцарта чекає багато пригод. Він буде давати уроки музики у найбагатших домах Львова. Створить музичне товариство св. Цецилії та інститут співу. А ще, познайомиться з таким собі Фредериком Альтманом, розпорядником людських душ. Останній пропонує молодому Моцарту досить цікаву угоду. Він обіцяє композитору всесвітню славу, гастролі, визнання і навіть прихильність коханої Жозефіни, а головне, цей чоловік нічого не вимагає взамін. Але чи справді нічого? Це, і багато іншого, ви дізнаєтеся придбавши і прочитавши пригодницько-історичний роман Богдана Коломійчука «Моцарт із Лемберга».

Поділись