Старт серії “Колегіум”

Олеся Тивонюк, лікар.

Першою книгою, яку випустило видавництво – «НАТ АГРО» (адреса – село Чугалі Кременецького району), стала не збірка віршів чи оповідань, не туристичний путівник і навіть не роман. А науково-методичний посібник «Хронічний панкреатит і коморбідні стани», створений професором Л.С.Бабінець та учнями її панкреатологічної школи – науковцями Тернопільського Національного медичного університету імені Горбачевського.

Хронічний панкреатит – захворювання, на яке найбільше страждає працездатна частина населення, воно входить до числа важливих проблем охорони здоров’я у цілому світі. За останні 30 років відмічається більш, ніж двократний приріст як гострого панкреатиту, так і хронічного. У розвинутих країнах ХП помітно «помолодшав» – середній вік встановлення діагнозу знизився з 50 до 39 років, на 30,0% збільшилася частка жінок, частота алкогольного панкреатиту зросла з 40,0% до 75,0%. В Україні за останні 10 років рівень захворюваності на хронічний панкреатит у популяції людей молодого віку виріс майже в чотири рази

Хронічний панкреатит належить до хвороб, які вважаються давно відомими і ґрунтовно вивченими. Тому й підходи до його профілактики та лікування здебільшого стандартизовані. Але людський організм не є набором  розокремлених запчастин. Це злагоджений механізм, поки з ним все добре, і ланцюгова реакція розладів і болісних симптомів на кожну серйозну хворобу. Цінність пропонованого видання в тому, що  автори розглядають хронічний панкреатит не осібно, а в комплексі з найпоширенішими супутніми хворобами: ішемічною, гіпертонічною, цукровим діабетом, дисбіозом товстої кишки та іншими. Власне тому книга буде корисна не тільки профільним фахівцям, але й для лікарів загальної практики – сімейної медицини, лікарів-інтернів та студентів старших курсів медичного факультету. А окремі розділи, в яких ідеться про профілактику хвороби корисно прочитати і численним пацієнткам, які дуже люблять лікуватися з допомогою телевізора та інтернету.

 Дуже приємно взяти до рук результати роботи, зробленої науковцями для практиків, прочитати рекомендації дослідників лікарям, які щоденно наживо спілкуються з пацієнтами і повинні вчасно і точно верифікувати діагноз і призначити оптимальне, якісне,помічне лікування. Така книга може справді трохи допомогти у тому, щоб  до лікарів прийшли пацієнти, а за ними і – гроші.  Нові тенденції у реформуванні медичної галузі роблять акцент не тільки на кількості пацієнтів, але і на якості надання медичної допомоги. Принаймні про це говорила у недавньому інтерв’ю Суспільному радіо міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька. В першу чергу якість проявляється  зниженням рівня захворюваності та покращенням якості життя пацієнтів із хронічними захворюваннями. Більшість розділів книги «Хронічний панкреатит і коморбідні стани» висвітлює новітні та ефективні, підтверджені численними ретельними дослідженнями методи лікування. Окрім власних напрацювань автори пропонують читачам детальний аналіз фінського клінічного протоколу, щодо ведення пацієнтів з панкреатитами. Певна річ, сам протокол можна знайти і в інтернеті, але сучасний лікар часто завантажений настільки, що інформаційний пошук та аналіз фахової інформації відкладають на «потім пошукаю». Та й не завжди під руками належної потужності техніка з доступом до Мережі. А книга під руками завжди, до того ж містить уже перекладену добірною українською мовою, належно опрацьовану і адаптовану до вітчизняних реалій інформацію. Варто відзначити і помітну кількість інформації, залучену з сучасних профільних монографій та періодики Сполучених Штатів Америки та країн Європейського Союзу. До того ж, книга вийшла просто зручною для щоденного практичного опрацювання. Тут варто сказати добре слово на адресу верстальника видавництва «НАТ АГРО» та друкарів ФОП Грам’як (м. Кременець). Завдяки щільному набору книга солідного текстового обсягу помістилася в ошатний компактний томик у практичній ламінованій твердій палітурці. Цифрові дані та конкретні рекомендаційні схеми компактно і зручно розміщені в таблицях а шрифт, навіть найдрібніший у примітках, читається легко і комфортно. Суб’єктивно для мене перевагами нового видання є ще дві речі. По перше: видавці і друкарі не економили на полях, тому книга зручна для вдумливого опрацювання з олівцем в руці. По друге: на відміну від малотиражок з видавничих центрів вищих навчальних закладів ця книга пахне саме друкарською фарбою, а не електричними розрядами і сухим тонером лазерного принтера.  

Хочеться сподіватися, що видавництво «НАТ АГРО» і в наступних випусках задекларованої серії «Колегіум» витримає стартовий рівень компетентності та інформативності. В сучасному житті українців, і не тільки в царині медицини,  є чимало тем про які науковці мають що сказати практикам. І так мало платформ для такого діалогу. Тому щиро бажаю серії «Колегіум» ефективності та довголіття, а колегам-лікарям – гарного поповнення у бібліотеки лікувальних закладів та домашні книгозбірні.

 

 

Поділись