Сезон кабачків (із циклу “Дитяча кухня”)

Олеся Тивонюк

У кого в самому розпалі, а в кого вже закінчується.  для авторки цих рядків – у самому зеніті )))

Кабачки цього року потішили своїм врожаєм, тож не варто їх ігнорувати. Сьогодні мова піде про те скільки смачного і корисного можна приготувати дітям і як з максимальною користю зберегти овоч на зиму. Мабуть ні для кого не секрет, що кабачок є гіпоалергенним та легко засвоюваним продуктом, тому чудово підходить малюкам в якості першого прикорму. Можна поєднувати з цвітною капустою, картоплею, морквою, цибулею і в результаті отримати смачне і корисне овочеве пюре. Але обов’язково дотримуючись принципу поступовості. (описаний у тексті Ням – Ням ).

Тож маленьким ласунам, які народилися взимку, пощастило отримати свіжий овоч просто з грядки. А от про тих хто народився влітку, чи ще планує  народитись, потрібно подбати вже сьогодні. Не лінуйтесь: помийте гарненько парочку кабачків, почистіть їх від шкірки, поріжте кубиками – і в морозильну камеру. Можна зразу і цвітною капустою запастись. Таким чином проблема типу, а де взяти кабачок, цвітну капусту для першого прикорму у зимово–весняну пору зникне сама по собі. І повірте мені заощадить чималеньку суму сімейного бюджету. Думаю що купувати еко–кабачки у березні не всім по кишені і чи варто витрачатися, якщо можна просто не лінуватися?

Дітей від року і старших можна потішити різноманітними овочевими рагу, запіканками з кабачків, пампушками.

Особисто для нас стали чудовою знахідкою запіканки. Проста, смачна і корисна вечеря для всіх: кабачок бажано із категорії молодих нарізаємо кружальцями, викладаємо на змащене олією  деко, легенько присолити, додати нарізані помідори і на 15 хвилин в духовку, тоді залити соусом із трьох яєць і 50 мл. сметани, додати зелень, зверху можна додати дрібно натертого твердого  сиру.

І три – чотири кабачки ліквідовані і всі ситі та щасливі.

А от В.Б.Кисельова у книжці «Детская кухня» радить такий рецепт фаршированих кабачків: взяти невеликий молодий кабачок, зрізати шкірку, відрізати верхівку,вийняти ложкою серцевину, обтерти його борошном. Приготувати фарш із рису з яйцями, нафарширувати ним кабачок, закрити кришечкою, закріпивши її дерев’яними шпажками, підсмажити в олії до рум’яного кольору, після чого додати 1 столову ложку сметани і тушити під кришкою 45 хвилин.

Рецептиків страв із кабачків гуляє інтернетом безліч, тож не буду перетворювати блог на кулінарну книгу )))

Але, матусі: будьте розважливі і вмикайте здоровий глузд, бо чомусь мені здається, що кабачки консервовані разом із сардиною чи кількою не є те найкраще харчування, яке б повинні були б отримувати власні найдорожчі і великі і маленькі дітки. 

Поділись