Битва за імунітет

Олеся Тивонюк

«А дайте шось для імунітету  дитині » – вкотре почула я в  в аптеці і змусила себе знайти хвилинку, щоб написати у блог про той  імунітет.

Як мама двох дітей розумію що всі мами прагнуть щоб їх діти були передусім здорові і прагнуть їм те здоров’я забезпечити всіма доступними і не доступними методами. Але, на жаль, чи може – і на щастя, фармація не здатна вирішити всі проблеми і винайти якісні а водночас безпечні пігулки від усього і для всіх. Думаю що добра половина отих покупчинь “ліків для імунітету” особливо і не задумується про те, а що власне таке той «імунітет».  Звичайно було б простіше навести визначення з підручника , але не кожен мозок його перетравить, тому спробую своїми словами.

Почнемо  з того, що такого органу в людському організмі немає. Імунна система – комплексне цілісне сполучення органів із дуже складним механізмом регуляції їх роботи. Тому не починайте шукати «імунітет» в мозку, легенях чи кишківнику. Його там немає, натомість є частинки отого ланцюжка, який відповідає за злагоджену роботу ВСІЄЇ системи.

Тож що ж робити запитаєте ви ? Адже почалася школа, осінні застуди та ще й підступний “ковід” на наші голови. Як захистити і вберегти дитину від хвороб?

А рецепт як завжди дуже простий і безпечний. Припиніть панікувати забезпечіть  своїм дітям правильне і збалансоване харчування: каші, супи, овочі, фрукти. Саме зараз маємо чудовий фруктово-овочевий сезон тому забезпечити їх в достатній кількості буде не складно. Головне за  приготуваннями до зими  тотальною заморозкою і консервацією не забудьте побалувати себе і своїх діток свіженькими вітамінними салатиками (без майонезу), поласувати досхочу запашними персиками, виноградом, яблуками, грушами . Як на мене то це набагато кращий спосіб забезпечити організм  вітаміном С,  ніж купувати його таблетований варіант. Бо впевнена, що про користь цього вітаміну в боротьбі та захисті від вірусів ви вже начитались і наслухались багато, але не врахували одне і важливе “але”: засвоюваність або біодоступність таблетованих вітамінних препаратів невисока і коливається від 10 до 15 %. Крім того споживаючи природні вітаміни ви отримуєте не тільки вітамін С, але й  комплекс інших вітаміннів, мікроелементів, клітковини, що сприяє правильні роботі імунної системи й організму в цілому. Обов’язково в раціоні дітей мають бути  присутні м’ясні продукти тому ніяких «варених ковбасок на бутербродик»  на сніданок, обід і вечерю. Краще на ті гроші купити шматок м’яса  відварити чи запекти – і нехай їдять на здоров’я. Адже повноцінне м’ясо це білок та «залізо», яке потрібне для росту і  розвитку дитячого організму. Ну і звичайно ще один «коник» сучасності – це вживання пре- , пробіотиків, або так званих «бактерій». Бо  з кожного телевізора й планшета, морозилки і праски реклама переконує вас, що як тільки ви їх купите і почнете вживати самі і годувати ними своїх дітей, то імунітет вам усім гарантовано забезпечений. Так,  підручник стверджує, що в кишківнику є APUD система, яка відповідає за синтез клітин, що беруть активну участь в роботі імунної системи. Але це не означає, що як тільки ви її почнете годувати «бактеріями», то хвороби стануть вам не страшні. Знову ж таки: подбайте про щоденне вживання кисломолочних продуктів і без необхідності не купуйте самостійно те що ні вам ні вашим дітям не принесе ніякої користі.

Забезпечте своїх школярів якісним перекусом до школи. Врахуйте, що в них вже дві великих перерви, тож бутерброд  і фрукти, печиво і йогурт, і обов’язково – питна вода із собою.

До речі, китайці віддавна дають своїм школярам на щодень  по кілька ліщинових горішків. Ліщина – незамінне джерело жирних кислот, особливо – фолієвої , такої потрібної кожному, хто зайнятий серйозною розумовою працею. Якщо вам ліньки, чи нема коли самотужки зробити  запас горіхів у лісі – спитайте про свіжий фундук в продовольчих магазинах чи на базарі. У фундукових садах місцевих виробників саме розпочався сезон збору плодів, тож на споживчому ринку з’явилося чимало соковитих солодких горіхів.    

Нагадайте про санітарію і гігієну перед їжею, можна наклеїти етикетку на лоток з їжею по типу «Збираєшся їсти? А помити руки?»Звичайно було б чудово якби у кожному класі був умивальник з проточною водою та рідке мило, тоді б і антисептиків та вологих серветок для рук треба було б набагато менше. Але наразі маємо те, що маємо…

Наступне правило про яке не потрібно забувати: уникати переохолодження та перегрівання. Адже в таких умовах організм дає збій і імунна система, втрачає здатність адекватно виконувати свої функції захисту.

Тому подбайте про якісний бавовняний одяг для своїх дітей, адже, що меншенькі що більшенькі люблять активно побігати а потім «мокра спинка», а ще за пару днів – активне бухикання і соплі. Одяг для дітей має бути зручним, вільним та «дихаючим».Краще купити дві бавовняні кофтинки, а ніж п’ять синтетичних, хоч би якими класними на вигляд вони не були. Поясніть юним модницям що сезон топіків, балєрушок і всякого такого закінчився. Організм потрібно тримати в теплі та комфорті. А невдовзі згадати і про таку набридливу, але необхідну шапку. Не варто забувати і про загартування.  Саме з теплих вересневих днів його і варто розпочати. Деталі й подробиці методик осіннього загартовування – у найближчих випусках блога.

Не меншу увагу потрібно звертати і на взуття. Багато кому знайома проблема мокрих ніг та мозолів. Тому ваше завдання подбати про зручне та якісне взуття для власних чад без ніяких «впритик» чи «навиріст».

Ну от здається нагодували, одягнули, взули,все як треба то ж мали б не хворіти.

Але все не настільки просто як здається. І на це  як завжди нема часу, купа проблем і взагалі маячня якась. Краще в аптеку.

 Стоп!

Зупиніться і… посміхніться адже ви  мама і ви задаєте тон в оселі, ви приклад для своїх дітей, тому останнє і дуже важливе правило.  Головна загроза для імунітету вашої дитини  – стрес. А головний генератор стресу для дитини, як це не прикро – материнський крик. Тому у у битві за імунітет варто повсякчас користуватися італійським прислів’ям: “Якщо з дитиною щось не гаразд – розкрий обійми і закрий рота!”

А якщо тиша в помешканні для вас нестерпна   – музикотерапія вам у поміч.  Музиканти й мистецтвознавці накопичили чималий досвід використання музики як антистресу. Але – це тема для окремої розмови.

Уже в найближчій публікації.

Поділись