Перші кроки “Книжного гостинця”

image019Однією з провідних культурних подій цієї осені обіцяє стати перший західноукраїнський форум творців і шанувальників туристичної та краєзнавчої книги «Книжний гостинець», який пройде в Кременці 27 вересня. Про концепцію форуму, його зіркових гостей, книжкові новинки і подальші перспективи «Діалог» говорить із однією з організаторів форуму, керівником бібліотеки імені Юліуша Словацького Оксаною Вальчук.

 

– Палітра культурного життя міста й району доволі розмаїта. Що нового додасть новий захід Кременеччині? І чим він буде цікавим і корисним кременчанам?

– Кременеччина закономірно вважається одним із лідерів туризму у Західній Україні. Це дає непогані плоди не тільки для престижу району, але й для його економіки. Проте нинішній туристичний успіх значною мірою залежить від двох об’єктів. Ці об’єкти вельми популярні серед туристів із двох сусідських країн. І з обома цими країнами стосунки України (причому не з її вини) складаються не найкращим чином. Туризму Кременеччини як ніколи потрібна диверсифікація туристичних потоків. Значну допомогу в цьому може надати внутрішній туризм, який нині набуває популярності в Україні. Але для того, щоб людині захотілося відвідати певну місцевість, потрібна не тільки гарна інфраструктура – дороги, готелі. Потрібна легенда… А легенду може дати тільки гарна література. Для цього й потрібен захід, який буде зосереджений на книзі й туризмі, якому не загрожує “перемога шашлика над душею”, як то сталося у деяких наших ближчих і дальших сусідів.

 

– «Кременець дав світу Словацького, Словацький відкрив світу Кременець»

–  Так. Це унікальний феномен в якому поет і його місто гармонійно доповнюють один одного.  Але Словацький – далеко не єдине явище, яке може стати брендом Кременеччини, особливо для внутрішнього туризму. Розказати про знаменні місця й видатних земляків і покликана краєзнавча книга. Приємно, що цього року наша краєзнавча література вийшла на нову орбіту, перейшла від буклетів, альбомів і путівників до повноцінних художніх творів із краєзнавчим колоритом.

 

– Можна говорити про появу нового жанру?

– Ні. Ці книжки цілком залишаються в рамках жанрів перевірених часом і близьких читачам. Варто згадати, що першим цю лінію започаткував Юрій Камаєв збіркою оповідань «Мед з дікалоном». А цього року маємо зразу кілька цікавих текстів.  «Точки дотику»  Сергія Синюка – пригодницькі кіноповісті. «Гряде любов» Юлії Бондючної – повноцінний жіночий психологічний роман. «Божі люди» Юрія Яблонського – взагалі фентезі. Але в кожній з цих книг Кременеччина – повноцінний персонаж, а її історія – один з найбільш захоплюючих елементів сюжету.  Тому цілком закономірно, що дві з трьох названих вище книг (роман Юрія Яблонського ще у видавництві) матимуть на нашому форумі велику презентацію, а жителям Кременеччини буде цікаво глянути на малу батьківщину очима героїв цих книг.

 

– Проте кременчанам цікаво читати не тільки про свій район і подорожувати за його межі. Як будуть представлені на форумі інші регіони України?

– До участі у форумі ми запросили видавництва Львівської, Рівненської, Волинської, Тернопільської областей, які утримують міцні лідерські позиції у виданні краєзнавчої літератури. Їх видання можна буде придбати на виставці, яка розгорнеться біля стін нашої бібліотеки. Ряд книг можна буде придбати з автографами авторів. Перший форум може пишатися участю зірок першої величини сучасної української літератури. Нові роботи  представить лауреат премії імені Лесі Українки, багаторазова переможниця «Коронації слова» Надія Гуменюк. Володимир Лис, Золотий письменник України привезе романи «Століття Якова» (вже проанонсована його екранізація одним з провідних телеканалів) та «Соло для Соломії», які є енциклопедією природи, життя та побуту Північно-західної Волині.  Околиці мальовничих Шацьких озер. Луцьк дуже цікаво показаний у повісті “Пиво з абрикосів” рівненського письменника, лауреата премії імені Світочів Олександра Євтушка. Тернопільщина представлена книгами Олексія Волкова. Втім, цей письменник приїде не тільки як майстер українського детективу, але й як бард. Адже фіналом нашого форуму буде концерт авторської пісні “Коли письменники співають”. Окрім вже згаданих Олексія Волкова та Сергія Синюка сподіваємося на участь в цьому концерті Олександра Смика – голови Тернопільської обласної організації Національної спілки письменників України,  Валентини Люліч з Рівного та місцевих аматорів авторської пісні та співаної поезії.

Microsoft Word - 27 âåðåñíÿ  2016 ðîêó.doc

 

– Романтика авторської пісні – це дуже добре. Але в цивілізованому світі подібні форуми насамперед місце для прагматики: переговорів, угод, домовленостей між авторами, видавцями, представниками туристичного бізнесу. Що пропонує в цьому плані Кременецький форум?

– Одним з основних заходів форуму буде круглий стіл Круглий стіл “Краєзнавча книга – рушій туризму” на який ми запрошуємо видавців, очільників і активістів територіальних громад, представників профільних підрозділів виконавчої влади саме для того, щоб вони домовилися між собою про те яка краєзнавча книга їм потрібна і вигідна, як вони можуть об’єднати зусилля для її популяризації та розповсюдження.

 

– Кременець – місто кількох відомих музеїв. Ви анонсуєте відкриття музею волинської книжності. Чим він буде відрізнятися від уже існуючих експозицій?

– Музей повинен стати одним із елементів інформаційно-довідкового комплексу “Мисленне древо”.  Цей комплекс буде показувати не просто історію бібліотечної справи, чи книговидання, чи літератури. Ми хочемо показати волинську книжність як комплексне явище, яке існує вже протягом тисячі років, поєднує літературну творчість, історіографію, краєзнавство, книговидання, книгорозповсюдження, книгозбереження і яке зробило великий внесок у витворення української нації, української держави. Орест Субтельний написав, що шлях національної свідомості був вимощений книгами. Так от найдовше і найретельніше цей шлях мостили саме волинські книжники, яким ми і присвятили свою експозицію. Ця робота  – не на один рік і на першому форумі ми покажемо відвідувачам результати її першого етапу. Вся принципово важлива інформація вже є, але ще можливі деталі, подробиці, експонати, свідчення. Першу чергу експозиції для того й запускають, щоб люди які щось мають чи пам’ятають за темою експозиції знали: є куди нести свої спогади, експонати, свідчення. Ми все це ретельно опрацюємо. Повністю комплекс запрацює десь до п’ятого форуму.

sdc13107

– Приємно чути, що ви плануєте свій захід на далеку перспективу, а не тільки як пафосну одноденку.  Залишається побажати Вам успіхів, а кременчан та гостей міста запросити на “Книжний гостинець”!

 

Паперова версія опублікована в газеті “Діалог” від 23.09.2016

 

Поділись